Forberedelser
Opbevare brædderne i sine beskyttende emballager. Åben forpakningerne efterhånden som du lægger gulvet. Læs igennem hele lægningsanvisningen inden du begynder at lægge gulvet. Parketgulvet lægges flydende uden at være fastgjort til undergulvet.
Gulvet kan lægges på gulvvarme
Varmefordelingen skal være jævn og konsekvent over hele gulvet. Gulvets overfladetemperatur må aldrig overstige 27°C uanset hvor på gulvet du måler temperaturen (under tæpper, under møbler etc.). Lamelparket af Bøg eller Hard Maple har større udvidelse og krympning end andre gulvarter. Med gulvvarme øger udtørringen hvilket medføre ekstra krympning. I lande med koldt og tørt klima, som f.eks. Danmark får man regne med revner mellem stave og mellem brædder.
Kontrollere undergulvets planhed
Det gør du lettest med en 2 m målelængde og med en 0,25 m målelængde. Ved 2 m målelængde får afvigelser være maximalt ± 3 mm og ved 0,25 m målelængde maximalt ± 1,2 mm. Er ujævnhederne større skal de først udjævnes inden gulvlægningen begynder.
Fugtigheden i rummet må ikke overstige 60 % RF (Relativ Fugtighed)
Hvis RF understiger 30 % øger risikoen for konkavitet på brædderne. Både rummet og brædderne skal have en temperatur på mindst 18°C inden lægningen. Parketgulv får ikke udsættes for høj fugtbelastning. De fleste gulve er i behov af beskyttelse imod fugt fra undergulvet og til det behøves 0,2 mm aldersbestandig polyetenfolie, en plastfolie som lægges på undergulvet med 200 mm overlapning. Tænk på at det er obligatorisk med dampspærre på alle undergulve som er ny støbte, som f.eks. bjælkelager, let betonbjælkelager, betongulve direkte på jordoverflader, krybekælder og gulvvarmesystem. Om RF overstiger 95%, i betonen må gulvlægning ikke forekomme.
Når du skal lægge nyt gulv, er underarbejdet som med alt andet vigtigst. Et godt mellemlægget gør dit gulv slidstærkt og behageligt. Det er en god idé at investere allerede fra starten for at undgå at skulle rette op på det efterfølgende.
Over damspærren lægges et mellemlæg for at reducere trinlyde. Brug en 2-3 mm polyetencellplast (foam) i en godkendt kvalitet eller gulvpap. Mellemlægget lægges kant mod kant. Vær sikker på at undegulvet er tørt, jævnt, rent og stabilt og fjern alle tæpper. Afhængigt af undergulvets type kan det være nødvendigt med en dampspærre.
Sørg for at bygge med god kvalitet
Mellemlægget hjælper ikke kun med at holde gulvet beskyttet mod fugt. Det isolerer også lyd og korrigerer visse uregelmæssigheder, der kan opstå i gulvet. Det er simpelthen perfekt, hvis du gerne vil have et flot og behageligt gulv. Tænk dig derfor godt om, før du lægger dit gulv, så du bygger til bæredygtighed og et behageligt miljø for hele familien.